Μια μοναδική συνταγή που την έβλεπα από τη γιαγιά μου..
Πάντα στο σπίτι της γιαγιάς μου σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος υπήρχε ένα γυάλινο μπουκάλι με κόκκινο υγρό.

Το βαλσαμόλαδο φτιάχνεται από λάδι ελαιόλαδο το τονίζω γιατί είναι ότι καλύτερο και από άνθη βαλσαμόχορτου ή σπαθόχορτο όπως λέγεται.
Στα παλαιότερα χρόνια που δεν υπήρχε έντονη ανάπτυξη της φαρμακολογίας και της κοσμητικής  το χρησιμοποιούσαν για την επούλωση πληγών,  τραυμάτων,  εγκαυμάτων και σε  πόνους από κρυολογήματα κτλ.
Το βαλσαμόχορτο έχει αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, και επουλωτικές ιδιότητες.

Είναι πολύ εύκολο να το φτιάξετε.

Τι θα χρειαστείτε;

  • Δύο ημερών κομμένο βαλσαμόχορτο
  • Ελαιόλαδο κατά προτίμηση από τον τόπο σας ή βιολογικό (που δεν οξειδώνεται εύκολα)
  • Ένα γυάλινο μπουκάλι (λίτρου κατά προτίμηση)

Αφού έχετε μαζέψει το βαλσαμόχορτο*, το απλώνετε σε μια πετσέτα για δύο ημέρες.
Μετά τη δευτερη μέρα κόβετε τα κίτρινα άνθη και τα βάζετε μέσα στο γυάλινο μπουκάλι το οποίο πρέπει πρώτα να έχετε καθαρίσει καλά. Βάζετε το ελαιόλαδο τόσο ώστε να σκεπαστούν όλα τα άνθη.
Κατόπιν τοποθετείται το μπουκάλι σε μέρος ζεστό που να το βλέπει ο ήλιος (οι παλιές το κρεμούσαν για καλύτερα) για περίπου ένα μήνα και ανακινείται τακτικα.
Σταδιακά αυτό θα αρχίζει να γίνεται κόκκινο και αυτό οφείλεται σε μια  δραστική ουσία την υπερικίνη που βρίσκεται μέσα στις κουκίδες που υπάρχουν στα άνθη.
Μετά το παρπάνω διάστημα  σουρώνετε το λάδι και το αποθηκεύετε σε σκούρο καθαρό μπουκάλι σε μέρος δροσερο.

Το βαλσαμόλαδο μπορείτε να το χρησιμοποιείτε ως βάση για μασάζ, σε πληγές, εγκαύματα, σε πόνους αρθρώσεων.
Επίσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή  καλλυντικών κρεμών .

Tip:
Μπορείτε στο τελικό στάδιο της εξαγωγής του λαδιού να προσθέσετε βιταμίνη Ε.
Η βιταμινή Ε βοηθά  στη καλύτερη συντήρηση του λαδιού.

*Προσοχή  το βαλσαμόχορτο φυτρώνει μόνο του σε αγρούς ή στο δάσος και είναι ένα πολύ όμορφο λουλούδι / βοτάνι με κίτρινα άνθη-η γιαγιά σας ή κάποιος μεγαλύτερος  της οικογένειας θα γνωρίζει σίγουρα.